al 100 jaar vakmanschap

Karbonades met calvados en appels

Ingrediënten voor 4 personen                                

  • 100 g boter
  • 2 appels
  • 1el basterdsuiker
  • 1el arachideolie
  • 4 schouderkarbonades
  • 2 fijngesneden sjalotten
  • 1tl gedroogde tijm
  • 6 el calvados
  • 125 ml zoete of droge cider naar smaak
  • 250 ml slagroom
  • zout en peper

 

  1. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Elke appel in 8 partjes snijden. Smelt 30 g van de boter in een grote koekenpan,de karbonades moeten er in een enkele laag inpassen. Voeg de appelpartjes toe,bestrooi ze met de suiker en bak ze in 5-6 minuten goudbruin;keer ze een paar keer.
  2. Doe ze in een ovenvaste schaal en houd ze warm in de oven. Veeg de pan schoon.
  3. Smelt 30 g van de boter met de olie in de pan op matig vuur. Bak de karbonades één voor één goudbruin.
  4. Leg alle karbonades plat in de pan en bak ze 5 minuten.Keer ze en bak ze nog eens 5 minuten of tot ze gaar zijn.Doe ze in een ovenvaste schaal en houd ze warm in de oven,op de laagste stand.Schenk het teveel aan vet uit de pan en veeg hem schoon met keukenpapier
  5. Smelt de rest van de boter in de pan.Voeg de sjalotten en de tijm toe en bak ze enkele minuten,tot de sjalotten zacht,maar niet bruin zijn,Voeg de calvados toe,breng het geheel aan de kook en schraap eventueel aanbaksel van de bodem.Roer de cider en de room erdoor en breng het geheel al roerend weer aan de kook.Laat de saus tot de helft inkoken.Breng hem op smaak met zout en peper.
  6. Schep de saus over de karbonades en garneer met de appeltjes.

 

Lekker met aardappelpuree en een neutrale salade.

Eet smakelijk.