Kruidige gevulde koolrolletjes uit de Elzas
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 groene kool
- Zout, peper
- 600 g verse worst
- ½ tl gemalen piment
- 1 tl tijmblaadjes
- 2 el fijngesneden peterselie
- 6 dl tomatensaus (zie recept)
Bereidingswijze:
- Kool in ruim kokend water met zout ± 15 minuten koken. Kool laten uitlekken en iets laten afkoelen.Buitenste lelijke bladeren van de kool verwijderen en andere bladeren voorzichtig lossnijden, zonder ze te beschadigen. Koolbladeren op keukendoek laten uitlekken.
- Vel van verse worst opensnijden en vulling er uithalen (Slagerij Waaijer verkoopt ook alleen de vulling). Vulling op smaak brengen met piment,tijm en peterselie.
- Dikke nerven voorzichtig uit koolbladeren snijden en koolbladeren vullen met worstmengsel. Gebruik eventueel per rolletje 2 koolbladeren. Rolletjes 8-10 cm lang maken.
- Oven voorverwarmen op 180 ͦ C. Rolletjes naast elkaar in ovenschaal leggen en tomatensaus erover schenken. Schaal afdekken met aluminiumfolie en de rolletjes in midden van de oven ± 1 uur bakken. Laatste 20 minuten aluminiumfolie verwijderen. Rolletjes regelmatig met tomatensaus bedruipen. Serveer het gerecht met gekookte aardappelen.
Recept tomatensaus
40 g boter verhitten en 1 fijngesneden ui en 1 inm plakjes gesneden wortel hierin ± 5 min bakken.
1el tomatenpuree en 1 teentje geperste knoflook ± 3 min meebakken.
750g in stukken gesneden rijpetomaten en een bouquet garni (van 1 takje tijm,
2 takjes peterselie, 1 blaadje laurier en 2 gehalveerde stengels bleekselderij)
en 1dl kippenbouillon (van tablet) toevoegen.
Mengsel aan de kook brengen en op zacht vuur afgedekt ± 45 min laten koken.
Bouquet garni verwijderen, saus pureren, zeven en met zout en peper op smaak brengen.
Succes en eet smakelijk.