al 100 jaar vakmanschap

Varkens kerstrollade met pruimen

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 100 g gedroogde pruimen zonder pit
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 250 ml droge witte wijn
  • 1 tl kaneel
  • 100 g boter
  • 1 kilo uitgebeende varkenslende
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 5 el crème fraiche
  • zout, versgemalen  zwarte peper

 

Voorbereiding

  1. Breng in een pan de pruimen met wijn en kaneel aan de kook en kook ze in 30 minuten heel zachtjes gaar. Wrijf het vlees in met zout en peper, bestrijk één kant met de knoflook.
  2. Neem de pruimen met een met een schuimspaan uit het vocht, laat ze even boven de pan uitlekken en verdeel ze dan over het vlees op de knoflookzijde. Bewaar het kookvocht van de pruimen. Strooi de tijm erover en rol het vees stevig op. Bind het op tot een rollade.
  3. Verhit de boter in een grote braadpan en bak het vlees op matig hoog vuur rondom bruin. Zet het deksel schuin op de pan en braad het vlees in circa 45 min gaar.
  4. Schenk het bakvet en blus het achter gebleven vet in de pan af met het pruimenvocht. Schraap de aanbaksels los en roer de crème fraîche erdoor. Laat het geheel zachtjes inkoken tot een mooie saus. Serveer het vlees op warme borden en schep de saus erover.

Lekker met krieltjes uit de oven,haricots verts en een salade.

 

Eet Smakelijk!