al 100 jaar vakmanschap

Lamsragout met voorjaarsgroenten


Ingrediƫnten

  • 1 kg lamsvlees van de schouder
  • 3 rijpe middelgrote tomaten
  • 100 g sperziebonen
  • 4 jonge wortelen
  • 8 lente-uitjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 300 g verse doperwten
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 6 eetl extra vierge olijfolie
  • 2 dl droge witte wijn
  • 1 eetl bloem
  • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding

  • Snijd in blokjes van 5 cm of vraag dit aan de slager,en strooi er zout en peper over. Laat de tomaten in heet water schrikken,koel ze even in koud water en pel ze. Snijd ze in vieren,verwijder de zaden en hak ze grof. Maak de wortels schoon en snijd ze in niet te kleine stukken. Was de sperziebonen en dep ze droog. Snijd ze bij en breek ze doormidden. Was de lente-uitjes, dep ze droog en snijd ze in stukjes. Dop de erwten. Pel de teentjes knoflook en de ui en hak ze fijn.

  • Verhit de helft van de olijfolie in een kookpan. Bak het lamsvlees in 10 minuten aan alle kanten bruin. Strooi er de bloem over en voeg er de knoflook en de ui bij. Bak nog twee minuten onder voortdurend omroeren. Doe er de tomaten en de witte wijn bij en laat met de deksel op de pan 45 minuten pruttelen.

  • Verhit de rest van de olijfolie in een kookpan en bak de wortelen en de lente-uitjes 5 minuten onder voortdurend omscheppen. Doe er de erwten en de sperziebonen bij en laat nog 2 minuten fruiten,terwijl de groenten voortdurend omgeschept worden.

  • Los het bouillonblokje op in een steelpan met 2 dl heet water. Giet de bouillon bij de groenten en laat 10 minuten op een niet te hoog vuur stoven. Schep de groenten met een spaan in een kom en houd in de oven warm. Giet de helft van de bouillon bij het vlees en laat 5 minuten doorkoken. Giet de rest van de bouillon weg. Schep het vlees met een spaan bij de groenten in de kom en zet terug in de oven.

  • Laat het stoofnat in 8 minuten op hoog vuur zonder deksel tot de helft inkoken. Giet de saus over het vlees en dien op. Geef er gekookte krielaardappels bii.

  • Eet smakelijk.