al 100 jaar vakmanschap

Zweedse gehaktballetjes

 

 

Ingrediƫnten

  • 2 aardappelen,in grove stukken
  • zout en peper
  • 50 g vers broodkruim
  • 650 g rundergehakt
  • 1 kleine ui,geraspt
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 tl bruine suiker
  • snufje geraspte nootmuskaat
  • snufje gemalen piment
  • snufje gemberpoeder
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 75 g fijn droog broodkruim 100 g boter

Saus

2 el bloem
250 ml vleesbouillon
250 ml volle room
zout en peper

 

Bereidingswijze

      • Kook de aardappelen met zout tot ze gaar zijn maar nog niet uit elkaar vallen. Giet ze af,doe ze in een kom en stamp ze fijn
      • Voeg het broodkruim,gehakt,de ui,het ei,de suiker en specerijen toe aan de aardappelen.Breng op smaak zout en peper en meng alles goed.Rol met uw handen balletjes ter grootte van een walnoot van het mengsel.Haal de balletjes door het droge broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
      • Laat de boter smelten in een grote koekepan.Voeg de gehaktballetjes toe, in porties en bak ze op laag vuur al roerend en af en toe omkerend tot ze rondom goudbruin en gaar zijn. Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze warm terwijl u de overige balletjes bakt.
      • Houd de gebakken gehaktballetjes warm terwijl u de saus maakt.


Bereiding saus

Strooi de bloem in de koekenpan en bak hem al roerend 1 minuut. Haal de pan van het vuur en roer geleidelijk de bouillon erdoor,voeg dan de room toe.Breng op smaak met zout en peper,zet de pan terug op het vuur en kook de saus al roerend tot hij glad en ingedikt is.

Doe de gehaktballetjes terug in de koekenpan en laat het geheel 10 minuten sudderen. Serveer de balletjes meteen met pasta of frites en een salade.

Eet Smakelijk