Varkensvlees-aardappelschotel van de Alentejo in Portugal
Ingrediënten voor 4 personen
- 25 g spekvet (reuzel)
- 4 schouderkarbonades
- bloem (vermengd met peper en zout)
- 1.25 kg aardappelen, in 1cm dikke plakken gesneden
- 2 grote uien, in dunne ringen gesneden
- een handvol peterselie, fijngehakt
- peper en zout
- 4,5 dl water
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200℃
- Verhit de reuzel. Bestrooi de karbonades met bloem (schud de overtollige bloem eraf) en bak ze aan beide kanten bruin. Haal ze uit de pan en bewaar het vet. Leg de helft van de aardappelschijfjes in een vuurvaste schaal, gevolgd door de helft van de uiringen en strooi er wat peterselie en zout en peper over. Leg daar de karbonades bovenop en strooi er nog wat peterselie over. Bedek de karbonades met uiringen, peterselie en peper en zout. Eindig met een laagje aardappelschijfjes. Giet het water en vervolgens het bewaarde vet erover.
- Dek de schaal af en bak de schotel 1 uur in de oven. Verwijder het deksel en laat de schotel in 15 min een lichtbruine korst krijgen.
Lekker met een frisse groene salde.
Eet smakelijk