al 100 jaar vakmanschap

Spareribs met zelfgemaakte barbecuesaus

 

Ingrediënten barbecuesaus

  • 750 ml tomatenketchup
  • 4 el bruine suiker
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 2 el (appel)azijn
  • 4 el stroop
  • 1 el mosterd
  • 0,5 tl Worcestershiresaus
  • 2 el olie
  • 1 tl peper
  • 1 tl chilipoeder
  • zout

 

Bereiding barbecuesaus

  1. Warm de olie in een pan op laag vuur
  2. Doe de uitjes erbij en roerbak tot ze wat doorzichtig worden
  3. Daarna de knoflook, blijf roeren
  4. Vervolgens peper, zout en de chilipoeder
  5. Even blijven roeren totdat alles mooi rood van de chilipoeder is. Nu mag de ketchup erbij
  6. Gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken en blijf roeren.
  7. De saus laten afkoelen en klaar voor gebruik. 

Tip: wil je de saus zoeter dan gooi je wat meer suiker of stroop erbij. Wil je het zuurder dan meer azijn of citroensap. Saus kun je zeker een paar maanden bewaren op een gekoeld, donkere plek en goed afsloten.

 

Ingrediënten basis rub

  • 1 el uienpoeder
  • 2 tl chilipoeder
  • 4 el bruine suiker
  • 2 el zout
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 el versgemalen zwarte peper

Dit alles meng je door elkaar en heb je de dry-rub

 

Voorbereiding spareribs

  1. De schoongemaakte spareribs wrijf je in met olijfolie, mosterd of Worcestershire. Zo blijft de dry rub goed plakken.
  2. Strooi de dry-rub op het vlees en zorg voor een gelijkmatige verdeling aan alle kanten van het vlees (kruidenstrooier)
  3. Wrijf de kruiden in het vlees
  4. Wikkel het vlees in folie en laat de rub ongeveer 2 uur intrekken
  5. Maak een mopsausje voor gebruik tijdens het grillen van 1 deel water, 1 deel ketchup en ½ deel dry–rub mix. Zo voeg je tijdens het grillen vocht toe om uitdroging terug te dringen en versterk je de smaak.
  6. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  7. Leg de spareribs in een braadslee en braad ze 45 minuten. Laat ze afkoelen. Snijd ze in porties en leg ze in een platte schaal.
  8. Gril ze nog ongeveer 20 minuten op matig hete kolen. Keer ze meermalen om en bestrijk af en toe met de marinade.

De saus gebruik je de laatste 10 minuten van de bereiding en vlak voordat je ze serveert.