al 100 jaar vakmanschap

Lamsschotel met olijven en aardappelen

Ingrediënten voor 4/6 personen

  • 1 kg lamsschouder zonder bot
  • 80 ml olijfolie
  • 2 uien,fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook,fijngehakt
  • 1 tl gemalen komijn
  • ½tl gemalen gember
  • ½tl paprikapoeder
  • 3 el korianderblaadjes, gehakt
  • 3 el bladpeterselie, gehakt
  • 175 gr groene olijven
  • ¼ tl saffraanpoeder
  • 150 gr middelgrote aardappelen

Voorbereiding

  1. Snijd het vlees in stukken van 3 cm. Verhit 2 el olijfolie in een grote pan op hoog vuur, bak het vlees in porties rondom bruin en schep het in een schaal. Voeg zonodig meer olie toe.
  2. Verhit nog 2 el olijfolie op laag vuur en fruit de uien 5 min. Voeg de knoflook, komijn en gember toe en bak enkele seconden mee. Voeg 4 dl water toe en roer goed, zodat de aanbaksels loskomen van de pan. Doe het vlees weer in de pan en voeg het paprikapoeder, 1½ tl zout en flink wat gemalen peper toe. Voeg de koriander en peterselie toe, dek de pan af en stoof alles 1¼ uur op laag vuur.
  3. Doe intussen de olijven in een kleine pan. Giet er water bij tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat de olijven5 min doorkoken.Giet af en kook de olijven nogmaals in vers water, om de smaak zoeter te maken. Doe de uitgelekte olijven bij het vlees, dek de pan af en stoof alles 15-30 min, tot het vlees zacht is.
  4. Schil intussen de aardappels en snijd ze in flinke stukken. Doe ze in een pan, giet er water bij tot ze onderstaan en voeg een snufje zout en de saffraan toe. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze in 10 min zacht. Giet af en schep ze losjes om in wat olijfolie. Schep het lamsvlees en de saus in een schaal, verdeel de aardappelen er omheen en serveer.

Lekker met een frisse salade.

Eet smakelijk