al 100 jaar vakmanschap

Italiaanse rollade pesto

Bereidingstijd: 35 minuten
Personen       : 4
Herkomst      : Italië

Ingrediënten

  • 1 stuk varkensfilet van ongeveer 800 g
  • zout en peper
  • 2 el pesto
  • 1 handje rucola
  • 6 plakjes Parmaham
  • 100 g gedroogde tomaat

Pesto
Groene pesto is gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en olijfolie. Pesto rosso bevat in plaats van basilicum fijngehakte zongedroogde tomaten.

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. De rollade moet je dan even aanbraden in de braadpan, dan de oven terug draaien naar 160 graden. Snijd het vlees open of laat het de slager doen. Bestrooi het rondom met zouten peper. Smeer het vlees in met pesto. Verdeel dan de rucola erop. Bedek de sla weer met de plakjes Parmaham en tot slot de gedroogde tomaten. Rol het geheel op en bind het op als rollade met het touw. Braad de rollade in circa 35 minuten bruin en gaar. Laat afgedekt nog 10 minuten staan en snijd de rollade dan in in dikke plakken.

Rollade opbinden:
Neem een stuk keukentouw van twee meter. Knoop een eind strak om een uiteinde van het strak opgerolde vlees. Haal het touw onder de rollade door, haal het bovenop door de lus en trek aan. Schuif zo elke keer ongeveer 3 cm op, tot het vlees helemaal is opgebonden. Draai het vlees om en breng het garen onderlangs weer terug naar het begin en knoop stevig vast. Zorg er echter wel voor dat het touw niet al te strak wordt vastgebonden omdat de vulling er dan weer wordt uitgedrukt tijdens het bakken.

Tip:
Bij het aanbraden niet al de braadboter in een keer in de pan doen, maar ongeveer een kwart bewaren en pas later toevoegen. De rollade regelmatig keren. Leg het deksel schuin op de pan. Dan kan het vocht ontsnappen en blijft de warmte toch in de pan. Het vlees gaat smoren wanneer het deksel de pan afsluit.

Eet smakelijk!