al 100 jaar vakmanschap

Geroosterde varkenslende gevuld met abrikozen en rozemarijn Een lekker en feestelijk kerstrecept

Ingrediënten voor 6 personen

  • 12 gedroogde abrikozen
  • 1.5 kg ontbeende varkenslende
  • de vetrand kruislings ingesneden
  • zeezout en versgemalen peper
  • 2 teentjes knoflook,in dunne plakjes
  • 1 stukje gember van 2,5 cm,in plakjes
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • 2 grote rode uien, in vieren

Voor de jus

  • 250 ml rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  •  1 el rodewijnazijn
  • 2 tl maizena
  1. Verwarm de oven voor op 180
  2. Wel de abrikozen voor gebruik een half uur in een schaaltje kokend water
  3. Leg de varkenslende met het vet naar beneden op een werkblad. Laat aan weerszijden een rand van 3 cm vrij en snijd het vlees in de lengte in, zodat er een lange buidel ontstaat. Giet de abrikozen af en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de binnenkant van het vlees met zout en peper. Leg de abrikozen in de holte van het vlees.
  4. Steek de plakjes knoflook en gember en de takjes rozemarijn in de ingekerfde varkenshuid. Wrijf zeezout en olijfolie in de huid. Bind het vlees dicht met keukentouw met 5 cm tussenruimte. Leg het vlees in een braadpan en leg de uien eromheen. Rooster het vlees 2 uur, haal uit de oven en laat het 15 min rusten.
  5. Maak de jus door zoveel mogelijk vet van het braadvocht te verwijderen en de gekaramelliseerde delen van de bodem en zijkant af te schrapen. Voeg de wijn en bouillon toe en zet de braadpan op het vuur. Laat het geheel op middelhoog vuur zachtjes koken tot de jus wat is ingedikt. Als u dikkere jus wilt, kunt u maizena oplossen in wat water en dit door de jus roeren. Roer er wat rodewijnazijn door en serveer de jus bij of over het vlees.

Lekker met gekookte krieltjes en verschillende groentes naar smaak.

Eet smakelijk.