al 100 jaar vakmanschap

Boeuf bourguignon

Ingrediënten 4 personen

  • 1 kg rundvlees om te stoven
  • bakolijfolie
  • bloem
  • ghee/boter
  • 100 gr gerookt spek, in blokjes
  • 500 ml warme runderbouillon/-fond
  • 1 ui, grofgehakt
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 fles rode wijn
  • bosje platte peterselie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • 350 gr champignons
  • 100 gr zilveruitjes

Voorbereiding

  1. Bak het spek krokant in 1 el olie in een grote braadpan. Schep daarna uit de pan, maar laat het vet in de pan zitten.
  2. Rundvlees licht bestrooienmet bloem en bak rondom bruin aan in het spekvet en een flinke lepel ghee of boter. Schep uit de pan en laat het vet weer in de pan.
  3. Fruit de wortel en ui een aantal minuten en roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut mee.
  4. Zet het vuur lager en schenk de runderbouillon en de wijn in de pan. Leg hierin het vlees, spekblokjes, knoflook, tijm, laurier, 4 takjes platte peterselie, snuf zout en peper.
  5. Stoof het vlees minimaal 3 uur op een laat pitje stoven, kan natuurlijk ook in de slowcooker. Controleer de inhoud ieder uur en pas als het vlees helemaal uit elkaar valt is de boeuf bourguignon klaar. Het is wel verschillend wat de tijd is, het kan 3 uur zijn maar ook 5 uur.
  6. Smelt een klont boter in de koekepan, bak de champignons met wat zout en een takje tijm. Daarna als de champignons zacht zijn roerje de zilveruitjes er doorn een, even kort.
  7. Haal de laurier en de kruidentakjes uit de pan met het vlees en roer de champignons en zilveruitjes erdoor. Laat zonder deksel nog 15 minuten op het vuur pruttelen. Voeg eventueel naar smaak nog peper en zout toe. Als de saus nog te dun is voeg dan wat bloem en boter.

Serveer de boeuf bourguignon met platte peterselie, aardappelpuree en een glas rode wijn.

Eet smakelijk!