al 100 jaar vakmanschap

Lamsbout met tomatenkorst

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 uien
  • 5 zwarte olijven (zonder pit)
  • 1 wortel
  • 3 el boter
  • 5 teentjes knoflook
  • 1-2 el paneermeel
  • 5 takjes tijm
  • 600 gr haricots-verts
  • 1 kg lamsbout zonder been
  • 1 bosje peterselie
  • zout en peper
  • 1 tomaat
  • 2 el olijfolie
  • 2-3 el allesbinder
  • 3 gedroogde tomaten in olie (pot)

 

 Bereidingswijze

  1. Pel de uien en snijd er 2 in stukjes.Maak de wortel schoon en snijd hem in stukjes. Was de tijm. Pel 4 teentjes knoflook.
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225˚c/hetelucht:200˚c/gas stand 4). Dep het vlees droog,bestrooi het met peper en zout en leg het in een braadslee. Bedruip het vlees met de olie.Verdeel de voorbereide groenten,de gepelde knoflookteentjes en 2 takjes tijm rond het vlees.
  3. Bak het vlees ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven.Schakel dan de temperatuur terug naar 200˚c ( hetelucht:175˚c/gas: stand 3),schenk ca.400 ml water bij het vlees en braad het ca. 1 uur en 40 minuten verder. Bedruip regelmatig met het braadvocht.
  4. Pel 1 teentje knoflook.Snijd de knoflook,1 ui,de gedroogde tomaten en de olijven fijn. Pluk de blaadjes van de overgebleven takjes tijm. Fruit de knoflook en de helft van de ui in 2 el boter. Meng er de tijm,de olijven,de gedroogde tomaten en het paneermeel door. Verdeel het tomatenmengsel 30 minuten voor het einde van de braadtijd over het vlees.
  5. Kook de haricots-verts  8-10 minuten in water met wat zout. Was en hak de peterselie.Was de tomaat en snijd hem in blokjes. Smoor de blokjes tomaat met de overgebleven ½ ui in 1 el boter.Giet de bonen af en schep de peterselie en het ui/tomaat mengsel erdoor. Haal het vlees uit de oven en laat het rusten op een warme plek. Zeef het braadvocht, bind het met de allesbinder en breng op smaak met zout en peper. Serveer de lamsbout met de saus,de boontjes en gebakken aardappels.

 

Eet smakelijk.