al 100 jaar vakmanschap

Entrecôte met sjalotten en rode wijn

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 entrecôtes van 200 g en 11/2 cm dik
  • 100 g sjalotten
  • 50 g boter
  • 4 eetl extra vierge olijfolie
  • 2 dl rode wijn
  • 3 eetl gehakte verse tijm
  • 2 takjes bladpeterselie
  • zout en peper
  • 4 takjes tijm om te garneren

 

  1. Pel de sjalotten en hak ze klein.Was de bladpeterselie,verwijder de steeltjes en hak de bladeren klein.Bestrooi het vlees met zout,peper en tijm,en druk het in het vlees. Zet de oven op 150 graden.
  2. Verhit de olijfolie in een grote en iets diepere koekenpan.Doe de stukken vlees in de pan als de olie goed heet is.Bak ze 2 of 5 minuten aan elke kant,afhankelijk van hoe gaar u het vlees wilt.De juiste baktijd wordt ook beïnvloed door de dikte van het vlees.Controleer dus altijd even door in het midden van een entrecôte een sneetje te maken.Leg het vlees op een schaal en zet in de oven om het warm te houden terwijl u de saus in de koekenpan maakt.
  3. Giet het braadvocht in de koekenpan weg.Laat 1 eetlepel boter in de koekenpan smelten en voeg er de gehakte sjalotten aan toe.Laat 3à4 minuten fruiten tot ze glazig zijn. Giet er de rode wijn bij. Zet het vuur hoog en laat de wijn in 3à4 minuten tot ongeveer de helft inkoken.Neem de pan van het vuur en klop snel de rest van de boter door de wijn tot ze gesmolten is.
  4. Neem de schaal met vlees uit de oven.Giet wat van de wijnsaus over de entrecôtes en bestrooi met de gehakte peterselie.Steek in iedere entrecôte een takje tijm en dien onmiddellijk op. Geef de rest van de saus apart in een sauskommetje. Lekker hierbij is tagliatelle met knoflook.

 

Eet smakelijk.