al 100 jaar vakmanschap

Kruidige gevulde koolrolletjes uit de Elzas

 

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 groene kool
  • Zout, peper
  • 600 g verse worst
  • ½ tl gemalen piment
  • 1 tl tijmblaadjes
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 6 dl tomatensaus (zie recept)

 

Bereidingswijze:

  1. Kool in ruim kokend water met zout ± 15 minuten koken. Kool laten uitlekken en iets laten afkoelen.Buitenste lelijke bladeren van de kool verwijderen en andere bladeren voorzichtig lossnijden, zonder ze te beschadigen. Koolbladeren op keukendoek laten uitlekken. 
  2. Vel van verse worst opensnijden en vulling er uithalen (Slagerij Waaijer verkoopt ook alleen de vulling). Vulling op smaak brengen met piment,tijm en peterselie. 
  3. Dikke nerven voorzichtig uit koolbladeren snijden en koolbladeren vullen met worstmengsel. Gebruik eventueel per rolletje 2 koolbladeren. Rolletjes 8-10 cm lang maken. 
  4. Oven voorverwarmen op 180 ͦ C. Rolletjes naast elkaar in ovenschaal leggen en tomatensaus erover schenken. Schaal afdekken met aluminiumfolie en de rolletjes in midden van de oven ± 1 uur bakken. Laatste 20 minuten aluminiumfolie verwijderen. Rolletjes regelmatig met tomatensaus bedruipen. Serveer het gerecht met gekookte aardappelen.

Recept tomatensaus

40 g boter verhitten en 1 fijngesneden ui en 1 inm plakjes gesneden wortel hierin ± 5 min bakken.
1el tomatenpuree en 1 teentje geperste knoflook
± 3 min meebakken.
750g in stukken gesneden rijpetomaten en een bouquet garni (van 1 takje tijm,
2 takjes peterselie, 1 blaadje laurier en 2 gehalveerde stengels bleekselderij)
en 1dl kippenbouillon (van
tablet) toevoegen.
Mengsel aan de kook brengen en op zacht vuur afgedekt ± 45 min laten koken.

Bouquet garni verwijderen, saus pureren, zeven en met zout en peper op smaak brengen.

Succes en eet smakelijk.